Carlo Pedersen, Aunslev, har altid beundret den kendte danske fotograf Viggo Rivad
Af Niels Andreasen

aunslev: Carlo Pedersen i Aunslev har som fotograf gennem adskillige år ét stort forbillede: Fotografen Viggo Rivad.

Den efterhånden 86-årige fotograf var fra 70'erne en af de toneangivende i dansk foto, og sådan en mand bør der laves en bog om, har Carlo Pedersen ment.

Det satte han sig for, og når en fotograf laver en bog om en fotograf, kan det kun blive til en fotobog.

Den er nu klar til udgivelse. På lørdag præsenterer Carlo Pedersen bogen "Fotografen Viggo Rivad" ved Danske Fotografers årsmøde på Odense Tekniske skole. Her vil også Viggo Rivad være til stede.

- Jeg fik idéen til bogen om Rivad, da jeg var så heldig at hilse på Victor Borge, da han i Odense få dage før sin død signerede den bog, Tine Harden lavede om ham, fortæller Carlo Pedersen.

- Tine Harden er også et af mine forbilleder, når det gælder fotografi.

Ingen overskygger i Carlo Pedersens optik dog Viggo Rivad, som efter Aunslev-fotografens mening har formået at holde sig til det oprindelige i fotografiet.

- Han har blandt andet altid kun arbejdet i sort-hvid. Derfor er min bog også blevet med sort-hvide billeder, siger Carlo Pedersen.

Viggo Rivad har været verden rundt på fotorejser, udgivet bøger og udstillet, og selv om han i dag ikke er så kendt af yngre generationer, er han stadig med i den fotografiske top i Danmark.

Dage med Rivad

- For at lave bogen har jeg tilbragt 49 dage i selskab med Viggo Rivad over tre år, i Danmark, Tyskland, Sverige og så 14 dage på Cuba, fortæller Carlo Pedersen om arbejdet med bogen.

Så i bogen ser vi, hvordan Carlo Pedersen fint fanger stemningen i Viggo Rivads lille københavnerlejlighed, hvor mørkekammeret nu som dengang er køkkenet.

- Der er så snævert, at han ikke har plads til stopbad. "Det undlader jeg så bare" fortalte Rivad mig, siger Carlo Pedersen.

Cuba-turen har sin egen historie. Da PostDanmark udsendte en frimærkeserier med billeder af danske fotografer, skulle Rivad naturligvis være repræsenteret. Han har altid været særligt optaget af trapper som motiv, og under et ophold på Cuba sidst i 90'erne tog han et billede af en trappe i et palæ i Havana. Det viser en nøgen kvindefigur nedenfor trappen, mens en kvinde er på vej op.

Det foto egnede sig til at blive gengivet i det lille frimærkeformat.

Opgaven til portrætbogen om Viggo Rivad var at finde tilbage til netop dén trappe.

- Det viste sig, at det er et hus, Cubas tidligere diktator Batista lod bygge til sin elskerinde. Vi fik lov til at lave fotoet, hvor Viggo Rivad er på vej op ad trappen. Heldigvis stod kvindefiguren stadig nedenfor trappen, siger Carlo Pedersen.

PostDanmark har sponseret 1200 frimærker med Rivad-motivet, så alle bøger har frimærket ved Carlo Pedersens billede af Viggo Rivad på trappen i Batistas elskerindes hus i Havana.

Ingen støtte

- Men det er så i øvrigt den eneste støtte, jeg har fået, siger Carlo Pedersen, som fik nej hele raden rundt, fra fotobranchen til de kulturstøttende fonde.

- "Hvad har du udgivet før? Hvem er du? Nå, du bor på Fyn..." Jamen, sådan har holdningen været, siger Carlo Pedersen. Han besidder en vis stædighed, så han har ofret 90.000 kroner af egen lomme på udgivelsen.

- Og jeg fik en fin aftale med forlaget, siger Carlo Pedersen.

Bogen "Fotografen Viggo Rivad" koster 248 kroner. Bogen udgives af Forlaget BIOS.