Fire bue- og pilevenner håber at finde ligesindede til ny forening på Østfyn
Af Niels Andreasen

østfyn: På en vinterdage, hvor sneen har lagt sig koldt over landskabet, er det alligevel ret nemt at lokke bue- og pilevennerne Alice og Jørgen Kirknæs, Calle Wexø og Bernhard Petersen et smut ud for at vise, hvad de duer til med bue og pil.

De er samlet hos Alice og Jørgen Kirknæs på Ringholmvej mellem Ørbæk og Herrested.

Ved parrets hus er der så langt til andre mennesker, at det går an at skyde til måls.

Men det er faktisk ikke den ædle kappestrid om, hvem der kan ramme mest plet, der er hovedinterressen for de fire.

- Det er at fremstille den perfekte bue, siger Jørgen Kirknæs og vejer sin bedste bue i hånden, inden han lægger an.

Tjup! Sekundet efter sidder pilen i skiven på den tykke flamingoplade.

- Hvorfor rammer du ikke i midten? spørger Alice Kirknæs med et drille-smil.

- Afstanden er ikke så stor som den plejer! forklarer Jørgen Kirknæs.

Opstillingen er foretaget hurtigt og mest for at demonstrere det at skyde med bue og pil.

Kunsten at bygge en bue

Og altså: Det vigtigste er at lave sin egen bue.

Jørgen Kirknæs er den mest erfarne buefremstiller af de fire.

- Jeg har indtil videre lavet fire, siger han.

Det er nemlig lidt mere kompliceret end i barndommen blot at skære en gren i en busk, afbarke den og sætte et stykke snor på som streng. Med en nogenlunde lige kvist som pil, så var der dømt indianerleg.

Der er ikke spor cowboy’der og indianere over det, de fire foretager sig.

Det er håndværk fra først til sidst. At lave en bue, der kan trække 60 pund eller mere, er en kunst, udviklet gennem årtusinder.

Så når Jørgen Kirknæs begynder at fortælle om træsorter og kombinationer til forskellige buer til forskellige formål, bliver i hvert fald Alice Kirknæs og Calle Wexø tavse.

- Han er altså lidt af en nørd med det, bemærker Alice Kirknæs i en kort pause i gennemgangen af, hvordan den bedste bue fremstilles. Elmetræ med asketræsryg. Australsk blommetræ. Osage orange, et tornet træ, indianerne brugte. Eller det aller-aller bedste, taxt.

- Så vigtig en træsort, at der i England i middelalderen var dødstraf for at sælge det ud af landet. Så militærstrategisk vigtigt var det, fortæller Jørgen Kirknæs.

Bernhard Petersen kan nu godt supplere og også diskutere detaljer med Jørgen Kirknæs.

- Jeg har i masser af år haft to langbuer hængende i entréen derhjemme. Den ene var bygget af den professionelle buebygger Svend Jørgensen fra Kværndrup. Jeg arvede den. Skød med den i én sæson. Det var i 1946 eller 1947. Siden begyndte jeg at gå til gymnastik igen, fortæller Bernhard Petersen, som fandt tilbage til interessen for bue og pil, da han mødte de tre andre.

Sporten bueskydning har de fire ikke meget tilovers for.

- Det er jo rene maskiner, de skyder med. Det har ikke noget at gøre med at skyde med buer som vores. Der er jo udveksling på deres, så de kun skal trække 10 pund. Jeg har en 60-punds bue. Jeg skal trække 60 pund (30 kilo, red.) for at skyde pilen af. Men så kan den også komme ud på over 300 meter. Og den har kraft nok til at skyde en pil gennem en hjort, siger Jørgen Kirknæs - som dog ikke bruger sine buer til jagt.

Østfynsk buelav

De fire har lært hinanden at kende i Motionsklubben Elefanten i Nyborg.

Her er der ikke så meget bue og pil over det.

- Nej, men vi faldt i snak om interessen for buefremstilling. Og så har vi i nogle år taget til Odense, hvor vi er med i Det Fynske Buemagerlaug, hvor vi lærer teknikken i at fremstille buer, siger Calle Wexø og fortæller, at de fire godt kunne tænke sig at høre fra andre med samme interesse.

- Ikke fordi vi vil melde os ud af buelavet i Odense, men det kunne være sjovt ikke altid at skulle til Odense. Så hvis vi kunne blive nogle stykker mere, kunne vi lavet et buelav her på Østfyn, siger han og forestiller sig, at sådan en forening kunne låne et sløjdlokale på en skole. Og skydebane fandt man også nok. Den Grønne har engang været brugt til det.

- Banegraven ved Borgeskovskolen var heller ikke helt dårlig, siger han.

Så de fire håber at høre fra andre østfynske Robin Hood’er, som vil lære at lave en bue selv og lære at skyde med den.

Og hvad er det så lige, der er så fascinerende ved at fremstille sin egen bue.

- Det er helt vidunderligt at arbejde med træ. Det er oplevelsen at stå med træet. Selv fremstille en bue så perfekt som muligt. Med den rette balance, den rette styrke i træet. Se resultatet. Få en rigtig god bue ud af det. Skyde med den første gang, siger Jørgen Kirknæs.

Gruppen hører gerne nærmere fra folk, der har lyst til at stifte bekendtskab med kunsten at fremstille en bue og skyde med bue og pil. Kontakt Jørgen Kirknæs tlf. 65331110, mail ja@kirk.mail.dk eller Calle Wexø tlf. 63236562, mail calle-wexoe@sprotoften.dk.