Eget firma: Martin Teil og Mikkel Runøe har nøje overvejet, hvordan de vil drive deres nye firma
nyborg: De er begge uddannet indenfor byggebranchen. De har overvejet nøje, hvordan de skal køre deres fælles firma, Konstruktørfirmaet R&T - Runøe & Teil, og hvad de gerne vil have, at firmaet og de selv bliver kendt for.

For Martin Teil og Mikkel Runøe har efter en række år som ansatte i branchen set godt og skidt byggeri.

Og så er der gruppen af gør-det-selv.

- Der er en årsag til, at tv kan lave en serie som ”Klamphuggerne.” Men der er jo også brådne kar i selve branchen. Vi vil være kendt for kvalitetsarbejdet og evnen til at overholde indgåede aftaler, siger Martin Teil.

Og for det på forhånd gennemtænkte og det vel udførte håndværk. De har den nødvendige baggrund - Martin Teil er uddannet tømrer, og Mikkel Runøe har arbejdet som tømrer - og så har de begge tage tuddannelsen som bygningskonstruktør.

- Det betyder, at vi kan påtage os hele opgaven. Altså fra start, hvor vi vurderer er arbejde, laver alle beregninger over, hvad er skal til, får udført det hele og kan aflevere et ordentligt stykke håndværk til bygherren, siger Mikkel Runøe.

Snusfornuft

Makkerparret har gennem nogle måneder drevet konstruktionsfirmaet, og de synes selv, det går fint. En del af grundlaget er snusfornuft.

Ude foran huset på Bøjdenvej 66 i Nyborg står en VW Transporter af ældre dato. Det afslører den let falmede blå lak.

- Ja, det er bevidst, at vi ikke satser på splinternye, dyre biler og masser af nyt værktøj fra starten. Vi har heller ikke noget værksted eller kontorlokale, vi skal betale husleje for. Vi kører det fra vores privatadresser. I hvert fald foreløbig, siger Martin Teil.

Det med den bedagede varebil kan nogen gange godt være en hæmsko, indrømmer de.

- Ja, der er nogen, der kigger lidt mistroisk på os, siger Mikkel Runøe.

Men de to vender den på den måde, at når de har leveret et stykke arbejde, kunden er tilfreds med, så betyder bilen ikke noget.

- Fra starten besluttede vi, at vi ville holde omkostninger af den slags så lave som muligt. Står vi og skal bruge et stykke værktøj, så køber vi først på det tidspunkt, siger Martin Teil.

I efteråret startede de firmaet uden at tage lån og kun med en kassekredit på 20.000 kroner.

- Den har vi betalt ud forlængst, bemærker Martin Teil.

De to udfører gerne enkeltstående tømreropgaver, men deres helt store force er at få en opgave, de skal gennemføre fra start til slut, hvor der også indgår byggetekniske beregninger og tegninger.

- Vi har ikke tænkt os at skulle ansætte folk. Vi vil i stedet være dem, der som hovedentreprenør bestiller andre håndværkere til at udføre det arbejde, vi ikke selv kan, siger Mikkel Runøe.

Indtil videre er en indretning af en uudnyttet førstesal i et villahus makkerparrets største enkeltopgave. En opgave, de styrede fra start til slut.

Fedt at være egen chef

Mikkel Runøe og Marin Teil har kendt hinanden siden skoletiden. Begge har været sådan nogen, der hele tiden skulle bygge og konstruere et eller andet.

Det med at ville være selvstændinge kommer til dels på grund af krisen i byggebranchen.

- Det er ikke så let at få job i de her tider. Det var medvirkende til, at vi har taget chancen, siger Martin Theil.

- Det er faktisk ret fedt at være sin egen chef, tilføjer han.

- I de år, vi har arbejdet i byggebranchen, har vi set så meget, hvor vi har sagt: Det kan vi gøre bedre! Det har også spillet ind på beslutningen, siger Mikkel Runøe, som håber, at mange med byggeprojekter - små som store - vil henvende sig til de to og så herefter bare læne sig tilbage og nyde, at nogen klarer al byggebesværet.

- Det behøver nemlig ikke være svært at få bygget, konstaterer Mikkel Runøe.