Sidste sommer og igen i år er der håndværkere i hele huset på Østfyns Museers Borgmestergården i Slotsgade i Nyborg. Og det vil der også være næste år.

Nyborg: Enhver, der ejer et gammelt hus, ved, at det kræver vedligeholdelse. Og at det godt kan tage lidt tid at komme det hele igennem.

Sådan også i Slotsgade i Nyborg, hvor Østfyns Museer har købmand og borgmester Mads Lerches gård fra 1601 at se til.

Nu er det trelængede anlæg i bindingsværk og teglsten i to stokværk gennem tiderne blevet holdt så nogenlunde. Alligevel har der i denne museumssæson og også i den foregående været brug for ganske mange håndværkere til at få renoveret tag og fag, ude som inde.

Efterårsferie på Borgmestergården og slottet

Borgmestergården i Slotsgade i Nyborg har som altid aktiviteter for børn og deres voksne i skolernes efterårsferie.Museet byder på hele to særudstillinger.

"Børnespejlet - børneliv i renæssancen" handler om, hvad god opførsel var for børn dengang. Hvad de fik at spise, og hvordan livet som barn var dengang.

"Lerche" lader Borgmestergårdens historiske maskotter, Johanne og Jacob Lerche, vise gæsterne rundt i familiens gamle hus i Slotsgade. Gæsterne lærer slægten Lerche at kende og får viden om renæssancens borgmestre og købmænd.

Nyborg Slot har rundtur med slotsspøgelset 18. oktober klokken 15 til 17, hver dag er der abejagt for små eventyrere og arkæologisk sandkasse.

Slottet viser stadig særudstillingen "Tro!" om reformationen og "Det foranderlige slot" om den nye viden om slottets historie, de seneste seks års arkæologiske undersøgelser har afsløret. 

Gæster på Borgmestergården, som museumsafdelingen i dag hedder, må for tiden leve med, at brolæggerne hamrer sten på plads på gårdspladsen, der bliver lagt om og gjort mere fremkommelig. Facaden ud mod Slotsgade har hele sommeren været sat til med stillads. Facaden er sat i stand, tag og vinduer skiftet. Sidste år gik det løs med det udvendige inden fra gårdrummet, der nærmest var fuldt optaget af byggestilladser.

Inden døre må gæsterne se flere udstillingsrum tømt for genstande, mens håndværkere kalker vægge, maler træværk og frisker gulvbrædderne op. Den kommende vinter vil gå med at bygge de nye udstillinger op med premiere 1. april 2018, hvor næste sæson starter.

 

Stadig et besøg værd

Trods byggerod og -larm er der stadig historiefortællinger at komme efter på Borgmestergården, lover museumsinspektør Janus Møller Jensen.

Inden skolernes efterårsferie er åbnet særudstillingen om købmand og borgmester Lerche, der fik opført købmandsgården i 1601, og som var i Lerchefamiliens eje til 1680. Der bliver også udstilling om, hvordan børn burde opføre sig dengang som oplæg til ferieaktiviteter.

- Vi har naturligvis åbent i forbindelse med juleaktiviteterne i byen, og særudstillingerne er åbne fra 23. november til 23. december, siger Janus Møller Jensen.

Særudstillingslokalet i det, der bliver kaldt Aarsleff-bygningen, hvor tidligere gipsafstøbninger, af værker skabt af billedhugger og professor Carl Aarsleff, var udstillet, har også fået en omgang, så det i højere grad er egnet til særudstillinger. Desuden er museets toiletter blevet sat i stand.

De to store ombygnings- og renoveringsetaper bliver næste år fulgt af en tredje, hvor blandt andet de tidligere kontorlokaler skal i anvendelse til andre formål.

- Den bageste af gårdrummet vil vi udnytte til historieformidling. Lige hvad det bliver, kan jeg ikke sige. Det har vi ikke besluttet. Men vi vil skille det bageste område af med et stakit, så man kan se, hvortil renæssance-byggeriet har været, og hvor noget er føjet til senere, siger Janus Møller Jensen.

I forbindelse med renovering af Borgmestergården har været nævnt cafédrift. Det er sat på stand by, oplyser Janus Møller Jensen, forstået på den måde, at Borgmestergården i forvejen har skænkestuen. Og når slotsudbygningen er klar, bliver der her cafédrift. Det skal vurderes, om det så er på sin plads med egentlig cafédrift lige rundt om hjørnet på museet i Slotsgade. 

 

Den er god nok!

Mens stenene i gården gennem tiderne har været lagt om flere gange, og derfor ikke har budt på arkæologiske interesser, betød kloakarbejde i den bageste del af gården udgravning.

- Her fandt vi den oprindelige voldgrav. Stolperester viser, at det er fra 1200-tallet. Dermed kan vi nu koble det på vores viden fra udgravninger ved slottet sammen sådan, at slot og voldgrav rundt om byen altså var samtidige anlæg. Det har vi sagt hele tiden. Nu har vi beviset for, at det har været sådan, siger Janus Møller Jensen.

Når Borgmestergården får den store omgang i de her år, skyldes det dels, at bygningen trænger, dels at slottet lukker 1. november og først ventes at genåbne om tre år efter renovering og udbygning. Borgmestergården bliver i de år byens historiske formidlingscenter.

  • Andreasen_Niels_(2015)_023

    Af:

    Journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion  i Nyborg, tovholder Lokalavisen Nyborg. Tidligere ansat på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende i Odense, inden da journalist på Fyns Amts Avis i Nyborg og Ugeavisen i Odense.