Korsgade: Et lille stykke middelalder midt i Nyborg
Nyborg: Kirken, slottet og Korsbrødregården er de tre gamle huse, der repræsenterer middelalderen i Nyborg.

Men der er faktisk en lille stump middelalder mere - nemlig i kælderen under ”Kalentegården” på hjørnet af Korsgade og Torvet.

Selve huset er lige som så mange andre i byen bygget i klassicistisk stil efter den store brand i 1797.

Men under det, der i dag er en gardinforretning, gemmer der sig en kælder, som menes at stamme fra 1500-tallet.

Historikerne mener, at Kalentegården har sit navn fra et af datidens gilder, Kalentegildet, der var et af de største og rigeste gilder. Et gilde beskrives som et broderskab eller en sammenslutning, hvor medlemmerne hjalp og støttede hinanden, og det hedder sig, at selveste Kong Valdemar Atterdag og hans dronning var medlemmer af Kalentegildet og havde deres gang i Kalentegården.

Undervejs i tiden har kælderen været dækket til og gravet fri igen, men i mange år har den heldigvis været åben for publikum.

Tilbage i 70’erne var her butikslokale, men de senere år har her været restaurant - senest den tyrkiskinspirerede Alayana. Mange husker nok stadig Arne Lundemann og familie, der i en årrække solgte solid dansk mad under hvælvingerne.

Netop nu er en ny restaurant på vej i kælderen.

Huset over kælderen var i øvrigt en overgang Nyborgs måske bedst kendt bygning. Det var nemlig en del af kulissen i filmen ”Fra den gamle Købmandsgård” fra 1951- filmen, der i generationer er elsket som en af vore hyggeligste julefilm .